WITAMY W PRZEDSZKOLU HAŁABAŁY

Jadłospis na tydzień 10.02.2020 - 16.02.2020

Poniedziałek - 10.02.2020

ŚNIADANIE:
chleb żytni z masłem (szwedz.stół)
ser żółty, jajko, szynka drobiowa
ogórek zielony, rzodkiewka, papryka
szczypiorek,
herbata mięta
kawa z mlekiem
OBIAD:
zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami
naleśniki z dżemem i mandarynkami
kompot
PODWIECZOREK:
mus bananowo-jabłkowy
chleb żytni z masłem

Wtorek - 11.02.2020

ŚNIADANIE:
brioszka z masłem i miodem,
sałatka owocowa( pomarańcza, jabłko, banan
kiwi)
herbata owocowa,
kakao na mleku
OBIAD:
zupa kalafiorowa z ryżem
kotlet mielony z ziemniakami i mizerią
kompot
PODWIECZOREK:
soczek
brioszka z masłem

Środa - 12.02.2020

ŚNIADANIE:
baton graham z masłem
pasta z tuńczyka, papryka, rzodkiewka,
szczypiorek,
płatki owsiane na mleku
herbata z cytryną
OBIAD:
zupa z zielonego groszku z ziemniakami
kasza pęczak ,gulasz cielęcy, surówka
z ogórka kiszonego, marchewki i jabłka
kompot
PODWIECZOREK:
mandarynka, wafle ryżowe
baton graham z masłem

Czwartek - 13.02.2020

ŚNIADANIE:
chleb wieloziarnisty z masłem
pasta mięsna, papryka, ogórek kiszony
szczypiorek,
kawa z mlekiem
herbata z cytryną
OBIAD:
zupa krupnik z ziemniakami
pierogi leniwe z cukrem i cynamonem
surówka z marchewki i jabłka
kompot
PODWIECZOREK:
gruszka
chleb wieloziarnisty z masłem

Piątek - 14.02.2020

ŚNIADANIE:
baton graham z żółtym serem, papryka,
rzodkiewka, szczypiorek
kasza manna na mleku z sosem czekoladowym
herbata z cytryną
OBIAD:
zupa pomidorowa z ryżem
jajko w lekkim sosie musztard. z ziemniakami
buraczki
kompot
PODWIECZOREK:
chrupki kukurydziane
soczek
baton graham z masłem

Sobota - 15.02.2020

Wykaz alergenów jak również spis używanych składników dostępny przy jadłospisie. Dzieci mają stały dostęp do wody mineralnej.
Gramatury potraw: pieczywo 40-60g, masło 10-12g, wędlina 15-17g, ser żółty 15-17g, pasty 30-32g, dodatki warzywne (papryka, ogórek, pomidor, rzodkiewka) 12-15g jedno warzywko,
napoje 180-200ml + woda bez ograniczeń, zupy 200-220ml, ziemniaki 130-150g, ryż, kasza, makaron -35g, surówki 70-100g, mięso, ryby 60-100g, owoce 70-120g
serki - jogurty 100-150g, dodatki do jogurtów (miód, mus truskawkowy, słonecznik, pestki dyni, rodzynki, sezam) -8-10g jeden dodatek,